Op een veilige manier herstellen van je schouderpijn


Ik wil heel snel van mijn schouderklachten af

Als je je arm optilt. Als je in bed ligt. Een lamp indraaien. Je jas aantrekken. Er zijn te veel alledaagse dingen die je niet meer kunt. Dat is vermoeiend, irritant en als je er over nadenkt kom je er achter dat je veel dingen laat omdat het niet meer gaat. Je hebt geen idee hoe het komt, maar je wilt er zo snel mogelijk vanaf.

Het komt vaak voor

Één op de vijf mensen heeft er wel eens last van gehad. Het kan zijn dat het plotsklaps ontstond, maar meestal is dat niet het geval. De pijn nu is het resultaat van een proces dat al langer gaande is.

De meeste cliënten ervaren de pijn als ernstig. Het is zwaar en het voelt alsof het compleet mis is. Dat is gelukkig bijna nooit het geval (en kan een geruststelling voor jou zijn).

Waar komt die pijn vandaan? Wat je voelt zijn waarschijnlijk ingeklemde spieren en pezen. Je schoudergewricht is uit balans, spieren werken niet zoals ze dat horen te doen en daardoor verlies je in die spieren controle. Daardoor kunnen spieren bekneld raken. Dat beperkt je mogelijkheden. En het doet flink pijn.

Werken aan sterke spieren

Het heeft tijd nodig, en je kunt er niet meteen ‘vol’ voor gaan. Maar uiteindelijk is het wel het doel om de spieren in je schouders op kracht te brengen. Je kunt je misschien wel voorstellen dat de beweging in je schouder knap is —je kunt je arm werkelijk alle kanten opdraaien. Daar zorgen de gewrichten, spieren en pezen in je schouder voor. Vooral je spieren houden de bewegingen gecontroleerd. Ze vangen de klappen op en dragen als het ware het gewricht.

schouderpijn Waalre

Vaak zijn de spieren in dat gebied sterk verzwakt. Je moet dus serieus aan het werk om zeker te zijn van duurzaam herstel.

De rustige, gecontroleerde beweging

Voordat je aan de kracht in de spieren gaat werken, krijg je oefeningen waarmee je je spieren soepel maakt. Soms is het nodig de behandeling aan te vullen met dry-needling.

Het is erg onverstandig om aan de kracht in je spieren te werken als die nog niet vrij zijn van knopen en verkleving. De kans is groot dat je met krachttraining de klachten alleen maar erger maakt. Je werkt aan rustige, bedachtzame bewegingen waarmee je de spieren in je schouder rust en ruimte geeft. Veel cliënten merken heel snel resultaat van deze oefeningen, soms heeft je lichaam maar een klein zetje nodig.

Een schema van herstel

Ook al voel je in een eerder stadium al stukken minder pijn, het echte herstel begint pas als je met de krachttraining start. Dan geef je je spieren de controle terug, je zet de kracht terug in je beweging en je spieren hebben weer het vermogen complexe bewegingen te ‘dragen’.

Die training is helemaal op maat (en in goed overleg) opgesteld. Het is een schema van herstel. De oefeningen komen telkens terug; steeds iets zwaarder, met iets meer herhalingen. Je voelt jezelf sterker worden.

Wil je meer weten?

Over je 1e afspraak of heb je een andere vraag? Bel of mail ons even, we helpen je graag bij jouw herstel!